Garhof 2011.08.17. 19:21

Nyaraltunk...

...és mint Óbányán mindig, most is nagyon jól éreztük magunkat. A helyszín, a társaság a szokásos, és mi mégis mindig (vagy talán pont ezért) ugyanolyan jól érezük magunkat. Kirándulunk, kutyázunk, jókat eszünk, beszélgetünk, olvasunk és ugyanezeket ismételgetjük mindig más sorrendben. Eközben a ház építése is szépen haladt, ha arra jártunk, benézegettünk, mi változott az adott napon. Voltak a héten olyan pillanatok, amikor annyira szakadtul nézett ki az egész, az valami hihetetlen, de a hét vége felé már magunk is meglepődtünk, hogy mennyire kezd összeállni az egész.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ... és a nyaralás...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 a szokásos esti sütögetésekkel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sétával a Belátó kilátóba és egy szuper kis túrával Magyaregregy határába Máré-várához...

Máré várásól részletesebben itt olvashattok, de a a vár legendája annyira érdekes (egyébként az is, hogy itt a Mecsekben mennyi legenda kering), hogy muszáj itt is megosztanom Veletek:

"Magyaregregytől délre, a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére a nőtlen Miklós vitéz. Márét a király hadba szólitotta. Elbúcsúzott feleségétől akit arra kért, hogy várjon rá hűségesen. Múltak az évek, s Máré nem jött haza. Felesége már elsíratta, halottnak hitte, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át a bánatos asszonyhoz. Máré-vár asszonya már nem törődött urának tett ígéretével. Addig-addig míg az asszonynak és Miklósnak szép lányuk született. A kislányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis hazatérhetett. Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá. Mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt. Lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta. Az átokkal sújtott leány a hegy megközelíthetetlen barlangjában rejtőzik és várja szabadulását. Minden 77.évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi patakban fürdik és fésüli hosszú haját. Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát. Eddig még nem akadt ilyen vadász..."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ez az Aki nem lép egyszerre című kép... este kaptunk rétest! de erről majd később...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Cigány-hegyi kilátó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(kis kutya boldogságok)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...és akkor itt álljunk meg egy pillanatra... szóval a rétes... (és ezzel el is értünk a blog újdonsült címkéjéhez, a gasztro-hoz). Kisújbányán nyílt egy nagyon aranyos kis "büfé", a Klumpás Konyha. Semmi különös, és mégis az. Egyrészt azért, mert ilyen jellegű hely nincsen a közelben (főleg éttermek vannak, és azok is a 6-os út mentén, Mecseknádasdon. Az óbányai Zölderdő Panziót nem minősíteném étteremnek, leginkább semminek sem, így ezt inkább hagyjuk!), másrészt viszont a maga nemében nagyon is jó! Igaz egy 16 km-es túra után minden jó, de utoljára jó kenyérlángost tavaly ettem a Művészetek Völgyében (pedig én tényleg próbálkozom... ha van valahol, kipróbálom), és most! Friss, meleg, helyben készül minden, a rétes is egészen kiváló, főleg lekísérve egy jó kis fekteribiszke szörppel... csak ajánlani tudjuk. Jó csak ücsörögni is a hatalmas diófa árnyékában... a kilátás a tavaly felújított kisújbányai templomra (mint látjátok), szenzációs.

------------------------------------------------------------------------------------

Név: Klumpás konyha
Szélesség (lat): N 46° 12,664'
Hosszúság (lon): E 18° 22,109'
Település: Kisújbánya

2011. nyarán indult igényes családi büfé és apartman - barátságos árakkal és házigazdákkal.

A kínálatból: grillezett húsok, tojásételek, palacsinta, virsli, hurka, kolbász, kenyérlángos, szendvicsek, paraszttál.

Előzetes egyeztetéssel akár csoportos étkezés 30 főig és szállás 4 személyre.

Elérhetőségek:
vezetékes telefon (térerő szerény): 72/950223
Póczik Zoltán - pzoli57@freemail.hu; 30/4884349
Kadecskáné László Katalin - lkati60@freemail.hu; 30/4708308

------------------------------------------------------------------------------------

Azért még egy pécsi kirándulás is belefért, kis városnézéssel, egy cseh étterem-sörözővel és TV-toronnyal. Magam még soha nem jártam Csehországban, de rajtam kívül mindenki, így nagy lelkesedéssel vették be magukat a Flórián téri étterem kerthelyiségébe. Kutyákat szívesen látnak (beaglet különösen), óriási adagokat adnak, a többiek elmondása szerint nagyon is visszadva az ottani ízvilágot, a cseh sörük kiváló és mégis nevetségesen olcsó. Úgyhogy csak ajánlani tudjuk ezt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dorka úszás a szökőkútban, és igazán rendes gyerek, mert a már bent lévő botot kihozta, hogy a később jövők szépézékét ne bántsa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben akadtak látogatóink is, anyukám szabin volt, így szűkebb és tágabb családunk tagjait is bevezette Óbánya szépségeibe. Az egyik leglelkesebb látogatónk Anna unokahugim volt, akinek a traktorozás, homokozás, de még a patakon való babakocsis átrepülés is nagyon tetszett!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garhof.blog.hu/api/trackback/id/tr173162378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.09.12. 20:51:15

Ismét akadékoskodok, de látta statikus azt a "mestergerenda ráterhel a porotherm áthidalókra" megoldást? Hány porotherm áthidalót van a nappali/konyha-étkező ajtó fölött?
A gerenda másik oldali végződésénél az ott egy óriási repedés?
Ide tettétek az alaprajzokat:
garhof.blog.hu/2010/11/30/es_hogy_ne_csak_a_levegobe_beszeljunk
Az A, B, C, D és F metszeteket nem tennétek fel ide a blogba?

Garhof 2011.09.12. 21:08:47

Hello!
Bocs, hogy csak most, de spamként kaptuk meg az értesítést a kommentről, és csak most vettük észre...
Visszatérve a kérdésre (és azóta már látható is az újabb bejegyzésekben), a mestergerenda nem terhel rá az áthidalókra (4db van belőle a fal vastagsága miatt), bár a képeken nem teljesen látszik, de a gerenda össze van vasalva a koszorúval és így együtt van kiöntve betonnal. A repedés pedig igazából nem is repedés, csak éppen így hullott ki a malter(sár) a kövek közül. A metszeteket, ha lesz egy kis időnk feltesszük.
süti beállítások módosítása