A hétvégén mindkét nap lent voltunk. Ákos kivágta az utolsó diófát, vele együtt a belenőtt fenyőt (a helyére átköltözik a gyimesi törpénk, unokáink majd hűsölhetnek alatta), és még két bodzától is megszabadultunk a patak partján. Ezzel maradt a beteg cseresznyénk és a patak parton egy nagyon csálén álló diófa, amit már teljesen megfojt a rákúszó borstyán. Levél is alig akad rajta, egy nagyobb vízállásnál könnyen kidőlhet. Tulajdonképpen ezekkel a munkákkal minden készen áll ahhoz, hogy befejezzük a tereprendezést a kerítés szempontjából. A jövő héten megvesszük a faanyagokat a fatároló bővítéséhez és a kerti tárolóhoz. Ha az elkészül, jöhet az oldalsó kapu legyártása, majd a kerítésbontás, és az új kihúzása. Ezek az idei feladatok. Reméljük, az időjárás kegyes lesz hozzánk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szombati munkák közben már majdnem megzavarodtunk, olyan finom kakaspörkölt illat lengte be a falut... aztán egyre több lett az autó, kiöltözött emberek lepték el az utcákat. Akkor már szinte biztos volt, hogy akaratlanul is belecsöppentünk egy lakodalomba. A menet az autókkal tőlünk indult, de előtte még az asszonyok megkínálták a helyieket kaláccsal, hogy mindenki osztozhasson az ifjú pár örömében, részese legyen az ünnepségnek.

"A lakodalmi kalács a lakodalmak csemegéje, egyúttal jelképes süteménye. Ismertebb elnevezései még: prémes, menyasszonykalács, virágos kalács, örömkalács, morvány. Két fő formája van:

1. nemegyszer félasztalnyi alapterületű, rendszerint fonott kalácsba ágakat szúrnak, s azokat tésztával, gyümölccsel, olykor gyertyával, papírdísszel, mézeskalács bábbal ékesítik. A menyasszony házától a hérészkor szokták a vőlegény házához szállítani ünnepélyes menetben, amelynek a lakodalmi kalács már impozáns méreteinél fogva is központja. Többnyire specialista munkája. Nagy anyagi ráfordítást igénylő elkészíttetését gyakran a keresztszülők, a násznagy, nyoszolyóasszony vállalja magára. Elfogyasztása szertartásos formák között történik, a násznép minden tagja részesül belőle, sőt a lakodalmon részt nem vevő családtagoknak is küldenek haza egy darabkát. E lakodalmi kalács dísze voltaképpen termőág (életfa) termékenységi szimbólumokkal.

 2. kulcsos kalács, kalinkó, perec: kerek perecforma, amelyet főleg a Dunántúlon a régi kulcsok fogantyújához hasonló merevítő rácsozattal hálóznak be. Főleg a lakodalom felvonulásaiban szerepelnek: részben karra húzhatók, s lakodalmi tisztségviselők hordozzák, olykor a násznépnek, hívatlanoknak osztogatják."

 

Azt hiszem Óbányán ez utóbbi szokás van életben, mert itt szép fonott kosarakból osztogatták a kisebb kalácsokat, de bárhogy is, szép hagyomány.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnapra "már csak" a romok eltakarítása maradt, amihez segítséget is kaptunk Ákos szüleitől. Az előző napi illatokkal való kínzás után pedig mi bolondítottuk meg a falut egy kis csirkepörkölttel, illetve vendégeink jóvoltából egy kis sült szalonna illattal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A végére egy before-after, hogy látható legyen a különbség...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garhof.blog.hu/api/trackback/id/tr682342238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása