Garhof 2010.11.23. 21:21

Ötletek Toscanaból

Szó se róla, nem tudok szabadulni a kinti élményektől, a látottaktól. Mióta haza jöttünk, valahogy minden a helyére került. Így év vége felé az ember belefárad az egész évi hajtásba, belefásul a munkájába, talán még az életébe is. Most viszont, mintha új életre keltünk volna, tele vagyunk ötletekkel, tervekkel, és a hétköznapi dolgok is sokkal könnyebben mennek.

Érdekes, hogy ha az ember napi szinten foglalkozik az építkezéssel, felújítással, lakberendezéssel, mennyire kihegyeződnek az érzékei mindenre, ami ezzel kapcsolatos. Nem volt ez másként kint sem, így az elsütött 1200 képből számos fotón szerepelnek tetőszerkezeti megoldások, boltívek, zsalugáter ötletek. Hiába, az ember mindenhol igyekszik a tökéletes megoldásokat feltérképezni...

 

Amiket láttunk, és nagyon tetszett:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Padlástégla: itt csak a tetőn alkalmazták, a padlón járólapok voltak, de ugyanabban a rusztikus stílusban, így élőben megnézhettük, milyen is lesz majd a nappalink...

Kő: ugyanúgy, mint itt, nálunk is kőből vannak a nappali falai és két kis ablak szolgál majd a napsugarak beterelgetésére. A négy falból hármat szeretnék megtartani eredeti formájában, azonban az ablakokkal szemközti hátsó falat vakolni szeretném. Egyrészt azért, mert az a hideg fala a háznak, másrészt pedig kell egy ellenpont, ami megsokszorozza a beáramló fényt. Viszont ez az egy foltban előbukkanó kőfal részlet szenzációs! Ezt szeretném nálunk is alkalmazni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor erény válik a hibából: feltehetően kényszer szülte megoldás lehetett, mikor átalakították a házat, hogy valahová be kellett rakni egy lépcsőt, ami a tetőtérbe visz fel (ez az emeleten is okozott galibákat az egyik szobnál). Normál esetben az ember azt mondaná, hogy micsoda egy kontár munka, belelóg a lépcső az ablakba, de nekünk nagyon tetszett többokból is. Egyrészt Dorka előszeretettel használta kilátónak, ahonnan szemmel tudta tartani az egész udvart, figyelte a szemközti hegyen zajló vadászatok zajait, másrészt párnákkal bélelve mi, mint plusz ülőhely használtuk. Igazán  helyes kuckós, könyvolvasós kis sarok kerekedett belőle. Egy feltétele van a dolognak, szükségesek hozzá legalább az 50-60 centis falak, mint itt is, hogy meglegyen a mélysége.

Amiért nálunk sajnos nem kivitelezhető: a lépcső az új építésű részben fog felmenni a tetőtérbe, ott viszont nem lesznek ilyen vastag falak... brühühü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boltívek, falfülkék: Két helyen is lesz nálunk ajtó nélküli átjáró, ahol valamilyen megoldást kell keresnünk a látványos nyílásokra. Ezek a téglával kirakott boltívek nagyon látványosak, főleg, hogy tárolóhely kialakítását lehetővé teszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A konyha a ház központja: A konyha központja pedig a konyhasziget. Az pedig minél nagyobb, annál jobb! A legjobb, ha hat ember teljesen kényelmesen körbe tudja állni, és úgy dolgozni. Így pillanatok alatt elkészül a vacsora. A mostani elképzeléseim szerint ez sem kivitelezhető az óbányai házban, de itthonra már konkrét tervekkel rendelkezem erre vonatkozóan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fűszernövénykert: ennél sokkal nagyobb nem is kell, az igényeinket bőven kiszolgálja. Mostanában nagyon sok kertészeti blogot olvasok, főleg olyanokat, amik a biokertészettel foglalkoznak. Milyen növényt mivel társítsunk, hogy megelőzzük az egyes növények betegségeit, erősítsék egymást, mi az ami nálunk is bírná úgy, hogy akár a kánikulát is kibírja öntözés nélkül, mégis tűrje a hűvös éjszakákat. Nem egyszerű... mint ahogy az sem, hogy mindez milyen formában kapjon helyet a kertben. Ezek a megoldások nagyon tetszenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kandalló: rendkívül tetszetős, de gyakorlatban bebizonyosodott, Óbányán nem sokat érne. Így bár nem voltak ilyen terveink, de ez végleg meggyőzött bennünket arról, hogy nem is fog ilyesmi a házunkba kerülni. Nem tudja felfűteni a házat, pedig egy hétig folyamatosan, éjjel-nappal raktuk. Úgyhogy maradunk a cserépkályha, vagy kemencekályha elképzeléseknél.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garhof.blog.hu/api/trackback/id/tr652468957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása