Garhof 2009.03.05. 16:09

Zöld, zöld

Ma két zöld lámpát is kaptunk. Egyrészt a vételár megérkezett az eladóhoz, másrészt kaptunk kulcsot a házhoz. Leszedtük az eladó táblát a házról, és bejártuk az udvart, házat, és már most kitűztünk feladatokat az idei évre.

De még mielőtt nekikezdenék a feladatok ecsetelésének, szeretném megmutatni a környéket és a házat.

Óbánya – a két domb közt fekvő kis község a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában fekszik. A zsákutcás falu egyetlen utcájának házai között gyorsfolyású hegyi patak, az Öreg-patak fut végig.

Zömmel német (sváb) nemzetiségű emberek lakják. Területének már az Árpád-korban is voltak lakosai, ám önálló településként csak a 18. századtól jegyzik.

Az utcaképet a település közgyűlése védetté nyilvánította. Egy kis élelmiszerbolt, egy ajándékbolt, egy kocsma és egy vendéglő is van. A tömegközlekedést a távolsági busz jelenti, amelynek megállója szintén a faluban található (pont a mi házunk mellett).

A lakosság turizmusából él, amely már régóta igen jelentős a faluban. A nagy hagyományokkal rendelkező kézműves fazekasok mellett csak a kereskedelem, vendéglátás és szolgáltatás egységei vannak jelen.

A területet több jelzett turistaút is keresztezi, és a környező hegyek a természetjáró turisták közkedvelt kirándulóhelyei. Különösen szépek a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó Óbányai-völgy kis vízesései, melyeket a különböző keménységű kőzetekben a patak eróziós hatása alakított ki. A völgyben található Csepegő-szikla igazi látványosság, mely a természetjárók gyakori találkozóhelye. A terület növény-és állatfajokban gazdag, több ritka faj termő-illetve élőhelye.

Óbánya népművészete, hagyományai igen figyelemreméltóak. A település igen korán híressé vált mázas karcolt kerámiáiról, edényeiről. Egykor a fazekasság jelentette szinte az egyetlen megélhetési lehetőséget a falu lakói számára, apáról fiúra szállt a mesterség, akik különböző vásárokon kínálták portékáikat.

A helyi néphagyományokhoz tartozik a Hutzelsonntag (örömtűz), amelyet a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján tartják. Ilyenkor az est beálltával legurul a "tüzeskerék" - "Hutzelrod" - a hegyről. A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben jobb termés. Pont az előző hétvégén tartották a rendezvényt, immár kilencedik alkalommal. Jövőre már nem fogunk lemaradni róla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mecsek térképe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A falu látképe

 

 

A mi házunk a falu központjában található. Pár méterre a templomtól, a bolttól, kocsmától, polgármesteri hivataltól. Ennél központibb helyen már nem is lehetne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a képen már látszik is a házunk egy része, mindjárt itt a jobb sarkon...

És a ház... mint azt már írtam, elég siralmas állapotban van, ráadásul kicsi is, így mindenképpen bontani kell, de reméljük, csak részben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hátulról...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a padláson...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a buszmegálló felöl...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a másik hosszú oldalon...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a kertben...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az utcáról...

És hogy milyen lesz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

valami ilyesmire gondoltunk külsőleg, de hátra szeretnénk majd fedett teraszt, ahonnan a bejárata lenne a háznak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

valamint padlásszobákat is szeretnénk majd. A terveket már rajzolgatjuk...

De első és legfontosabb lépésként a kerítést kell rendbetenni. A kapu átkerül majd a ház jobb oldalára, mert ott több a hely, és körben cserélni kell a drótkerítést is. Ez fontos, mert enélkül Dorka nem tudna lejönni velünk. Akinek van/volt dolga kutyával, pláne ha az a kutya beagle, tudja, miről beszélek. Bizony, minden lyukat feltérképezett magának, és már szaladt is volna ismerkedni a többi kutyával, ha nem figyelünk oda.

Az udvarban én magam is felfedezéseket tettem, van egy szép diófánk (de az összes termés üres volt, biztos bejártak a mókusok falatozni), 2 cseresznyefa (már amennyire  én értek ehhez, úgyhogy meggy is lehet) és még van egy pár fa, de azt hiszem a fajtájára csak tavasszal fog fényderülni, vagy ha apukám megnézi őket egyszer. Van aranyvesszőnk, rózsánk, és már bújnak ki a földből a nárciszok. Nagyon várom a tavaszt, milyen lesz akkor a kertünk. Annyi tervem van...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garhof.blog.hu/api/trackback/id/tr65983433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása