Először szolgálati közleményként közlöm, hogy a facebookon oldalt nyitottunk a GARHOF-nak (így találjátok majd meg), lájkoljátok, szeressétek! Hogy miért? Azért mert nagyon sok minden történik lent a háznál és velünk is, így ritkán jutunk el odáig, hogy tényleges blogbejegyzés legyen a dologból. A képeket viszont lelkesen töltögetjük fel az egyik fotós oldalra, így azokat mindig kiposztoljuk. Így, aki szeretné, naprakész információkat kaphat a házról.

És hogy mi is történik mostanság nálunk? Hát, először is a villanyszerelők végeztek az első körrel (bevésés), folyt.köv.. a vakolás után... részletesen majd ír erről Ákos, legalábbis egy félkész bejegyzés már van a rendszerben róla...

A kőművesünk, kőfaragónk, Attilánk pedig jött szombaton (nekem) hajnalban az Öreggel, és neki álltak a tűzrakónak. A tűzrakó fontos kérdés volt nálunk, milyen legyen, mekkora (leginkább nagy), milyen funkciókat tudjon ellátni, stb. Így aztán elkezdtünk tervezgetni, rajzolgatni, méregetni, míg végül összeállt papíron a dolog... Legyen jó nagy, hogy az őszi kerti hulladékot könnyen el lehessen égetni, ugyanakkor ne vegyen el a térből. Így jött az ötlet, hogy ne emelkedjen ki a tűzrakó a földből... Aztán jött a gondolat, hogy akkor viszont kell ülőke is köré, mert nagyon lent lesz, meg különben is, jó lesz az útnak is, lesz saját körforgónk! Aztán legyen beépített bográcsozó, grill és tárcsa is... Még szerencse, hogy nincsenek nagy igényeink... Egy szerencsénk van, hogy Attila lelkes, ugrik minden izgalmas dologra, így aztán nem riadt meg a feladattól. Délután 5-re készen is volt az ülőke szinte teljesen!

 

A veteményesem burjánzik ezerrel, a héten gazdagodott némi paradicsom, fehér és csípős paprikával, uborkával. Viszont a hétfői vihar után olyan sárban cuppogva kellett elraknom kedden (meg pallóztam magam előtt az utat), hogy bepipultam, és közöltem, hogy ÚT kell a veteményesben! Erre a műveletre sikerült is rászednem aput!

 

Anyu pedig meglátogatott bennünket Annával, így délután még strandolásra is sor került a teraszon a nagy melegben.

Az alap

 IMG_5458.JPG

IMG_5479.JPG

 

IMG_5480.JPG

 

IMG_5481.JPG

 

IMG_5486.JPG

 

IMG_5489.JPG

 

IMG_5491.JPG

 

IMG_5508.JPG

 

IMG_5509.JPG

 

IMG_5511.JPG

 

IMG_5517.JPG

 

IMG_5532.JPG

 

IMG_5483.JPG

 

IMG_5505.JPG

 

IMG_5506.JPG

 

IMG_5507.JPG

 

IMG_5529.JPG

 

IMG_5531.JPG

 

IMG_5495.JPG

 

IMG_5502.JPG

 

IMG_5521.JPG

 

IMG_5522.JPG

 

IMG_5525.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garhof.blog.hu/api/trackback/id/tr124575931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.04.22. 11:46:50

Sziasztok!

Épp tűzrakóhelyet szeretnénk építeni mi is a Tanyán, és a Google képkereső által bukkantam erre a blogra! Mit mondjak, a tűzrakóhelytől függetlenül is nagyon örülök, hogy rátok bukkantam, szuper kis blog, igaz, még csak most találtam rá, így még nem olvastam sok mindent, de szépen lassan végig nézem a kezdetektől majd.

De lenne konkrét kérdésem is a tűzrakóhellyel kapcsolatban, ha szabad:

A pontos méretekről lehet tudni valamit?

Igazából mi kisebbet szeretnénk, megvalósítható kisebb méretben is ez a fajta megoldás?

A tietekhez nagyságrendileg, tehát kb. mennyi kőre volt szükség? Cement kb. mennyi ment el a falazáshoz, fugázáshoz?

Köszi,
Csaba a Tanyáról

flowverge 2013.04.22. 13:29:30

@exian: Kedves Csaba!
Reméljük, legalább annyi kellemes pillanatot fog okozni neked is ez a blog mint nekünk...csak éppen élőben!
A tűzrakóról pedig:
A gödör mérete: 350 cm az átmérő, 50 cm mélység. A tűzrakó külső átmérője 170 cm, a falak 30-asok. Belül ki van betonozva az alja és alul van egy nyílás a huzathoz, hamuzáshoz.
Hogy mennyi anyag kellett hozzá? Jó kérdés...4-6 zsák cement biztos és kb 1 m3 kő, de ez csak sacc...
A külső és a belső körnek is van beton alapja, illetve az ülő résznek is, mivel mi járdának is használjuk majd.
A tervek: lh5.googleusercontent.com/-NrpWBRRZ3dQ/UXUewXNOpvI/AAAAAAAAAHI/ovQBgNb5Zz0/s640/Kerti%2520t%25C5%25B1zrak%25C3%25B3%2520terv.jpg

Remélem segítettünk!

üdv
Regi&Ákos

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.04.23. 07:23:37

Kedves Regi & Ákos!

Nagyon köszönöm a GYORS és részletes választ :)

Azt hiszem, hogy ez valóban túl nagy lenne nekünk, sajnos hely sincs annyi ott, ahová a tűzrakót terveztük. Mindenesetre elrakom a tervet, még jól jöhet egy másik, végleges tűzrakó építésekor.

Illetve, a feleségem elvetette (egyelőre) a földbe süllyesztett tűzrakó gondolatát.

Így hát most egy kisebbet és "hagyományosabbat" készítünk, de ugyanígy természetes kőből. Szerencsére a telkünk igen köves területen fekszik (nem véletlen a Kővágószőlős elnevezése a falunak :>), úgyhogy rengeteg helyi terméskövünk van, amiből építkezhetünk.

Köszönöm még egyszer!

További jó munkálkodást és kellemes időtöltést kívánok Álmaitok Házában! :)

Én pedig folytatom az olvasgatást :)

Ja, még egy technikai kérdés a tűzrakótokkal kapcsolatban: van valahol vízelvezető lyuk, vagy ilyesmi? Magyarul, nagy eső esetén nem viselkedik úgy a "gödör", mint egy kerti tó? :) Nem áll meg benne a víz?

Üdv,
Csaba

flowverge 2013.04.29. 07:57:41

@exian: Kedves Csaba!
A járórész nincs lebetonozva, hanem sóderbe ágyazott terméskövek vannak lerakva, a föld pedig igen jól elszívja itt a nedvességet.
üdv R&Á

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.04.29. 13:26:22

Jah úgy már teljesen érhető, úgy felszívódik a víz. Azt hittem, hogy ott is ki van fugázva teljesen mindenhol :)
süti beállítások módosítása